Zülfü Livaneli’nin yıllar içinde efsaneleşmiş şiirlerden bestelediği şarkıları.
Leylim Ley
Leylim Ley ilk bestelediği şiirdir. Hikayesi ise kısaca şöyledir: Şiir Sabahattin Ali’nin ‘Ses’ isimli hikaye kitabında bir bölümde geçer. Livaneli ise kitabı okurken bu bölümden etkilenir ve bestelemek ister. Sonuç olarak ortaya yıllardır dinlenen ve çok sevilen bu eser ortaya çıkar.
Karlı Kayın Ormanı
Nazım Hikmet’in Rusya’daki sürgün yıllarında yazdığı şiirden bestelediği bu eser özlemin en güzel anlatımlarından biridir.
Bulut mu Olsam
Yine Nazım Hikmet’in bir şiiri olan bu eser, Zülfü Livaneli’nin muhteşem besteciliği sayesinde şiirin anlattığı hikayeyi bize çok güzel aktarıyor.
Güneş Topla Benim İçin
Zülfü Livaneli;
“Herkes terziye bir insan götürür, bu insana bir elbise dik, der. Biz Ülkü’ye bir elbise götürdük, bu elbiseye bir insan uydur, dedik.”
der Ülkü Tamer’e bestesini götürüp sözlerini yazmasını istediği bu şarkı için.
Yiğidim Aslanım
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Nazım Hikmet için yazdığı ‘Zindanı Taştan Oyarlar’ isimli şiirinden bestelenmiştir. Şiir Nazım Hikmet’in Bursa cezaevinde tutuklu olup, açlık grevi yaptığı yıllarda yazılmıştır. Bedri Rahmi cezaevinde tutuklu olan arkadaşı için
“Yiğidim aslanım burada yatıyor”
demiştir. Şarkı ise Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra kulaklara kazınmış ve ‘Uğur Mumcu’ya Ağıt’ olarak da isimlendirilmiş.